A Bhim Rao Egyesület közösségi oldalakon :

Lezárult a Bhim Rao Egyesület „Fókuszban az Egészség” – Egészségesebb életmódot támogató programok Szendrőládon

Lezárult a Bhim Rao Egyesület „Fókuszban az Egészség” – Egészségesebb életmódot támogató programok Szendrőládon

2014. AUGUSZTUS 31.-ÉN LEZÁRULT A BHIM RAO EGYESÜLET „FÓKUSZBAN AZ EGÉSZSÉG” – EGÉSZSÉGESEBB ÉLETMÓDOT TÁMOGATÓ PROGRAMOK SZENDRŐLÁDON ELNEVEZÉSŰ, TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0989 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ EURÓPA UNIÓ ÁLTAL TÁMOGATOTT PROJEKTJE.

Az első két ütemben 1 alkalommal került megrendezésre lakossági fórum, 4 alkalommal vacsora-csata, 4 alkalommal drogprevenció, 6 alkalommal filmklub, 1 alkalommal ping-pong bajnokság, zumba foglalkozás 20 alkalommal és 40 alkalommal foci-iskola.
A vacsora-csaták alkalmával a lakosság megjelent tagjai 4-5 fős csapatokat alkotva egészséges ételeket készítettek. Az esemény egy szakértő előadó vezetésével került lebonyolításra, aki a résztvevőknek támpontokat biztosított az egészséges ételek elkészítéséhez a legfontosabb alapszabályok ismertetésével, és aki az esemény végén értékelte az elkészült ételeket, szükség esetén pedig tanácsokkal látta el a résztvevőket.
Drogprevenciós előadás 4 alkalommal került megrendezésre. A foglakozások célcsoportja elsősorban a 14-18 éves szendrőládi korosztály volt, mivel fiatalként ők vannak leginkább kitéve a drogok csábításának. Rajtuk kívül szívesen láttuk még a szülőket is, hogy feltérképezhessük számukra a segítség lépéseit, amennyiben már „megtörtént a baj”. A rendezvényeket úgy szerveztük meg, hogy egy szakmai előadó vezetésével azok egymásra épülve segítsenek a fiataloknak teljes képet kapni a drogok pozitív és negatív hatásairól, illetve a segítségekről és a megelőzés lehetőségeiről.

Az előadások célja az volt, hogy kialakítson a fiatalokban egy olyan egészségszemléletet, amelynek hatására képessé válnak visszautasítani a drogokat. Fontosnak tartottuk, hogy a fiatalok korrekt és hiteles tájékoztatást kapjanak a különböző drogokról. Az egészségügyi károk, illetve a drogok negatív hatása mellett meg kell említenünk a drogfogyasztáshoz kapcsolódó kellemes érzéseket, a drogok pillanatnyi pozitív hatásait is. A cél, melyet sikeresen elértünk, hogy megváltoztassuk a gondolkodásmódjukat, ezzel teljesebb életet és jövőképet biztosítva a számukra, drogok nélkül.

Filmklub 6 alkalommal került megrendezésre, ahová általános iskolás és gimnazista tanulókat hívtunk meg. A rendezvények során a szakmai előadó kisfilmeken keresztül mutatott be élethelyzeteket a hallgatók számára bűnmegelőzéssel, drogokkal és erőszakkal kapcsolatban, melyeket figyelmesen tekintettek meg a gyerekek. A kisfilmek végén minden alkalommal közösen beszéltük meg a látottakat. A gyerekek minden alkalommal aktívan vettek részt a foglalkozásokon és érdeklődőek voltak a témával kapcsolatban. A kábítószer prevencióján kívül a kisfilmeken keresztül a garázdaság, a rablás, a különböző típusú lopások, a testi sértés bűncselekményeiről is képet kaptak a gyerekek, mely filmeket szintén aprólékosan elemeztünk. Fontosnak tartottuk, hogy megbeszéljék azokat az eseményeket is, amik egy adott bűncselekmény elkövetéséhez vezetnek.
Minden foglalkozáson „drámajáték” keretében készítették fel a gyerekeket az ismert segélyhívók ismeretére és azok helyes használatára egy adott vészhelyzetben.

A ping-pong verseny 3 fordulóból, illetve részből tevődött össze, melyek mindegyike a Szendrőládi Általános Iskola sporttermében került megrendezésre. A 3 alkalom során a szendrőládi lakosság a különböző erősségi szinteknek megfelelően próbálhatta ki a tudását egymással versenyezve. Az esemény célja az volt, hogy a fiatalokat játékosan vegyük rá a sportolásra egy egészséges versengés keretein belül. Célunk sikerrel járt, mert Szendrőlád szinte összes fiatalját megmozgatta az esemény, ezzel pedig máris sikerült őket egy egészségesebb út felé terelni.

Egészségnapon, 2014. május 24-én tartottunk, melyen nagy arányban vettek részt a közösség lakói. Magyarországon a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek a vezető halálokok. A szív és érrendszeri betegségek hátterében leggyakrabban az érelmeszesedés áll, melynek következtében érszűkületessé válik a láb, károsodnak és szűkülnek a szívet ellátó koszorúerek és az agyállományt ellátó artériák. Ezek a folyamatok fokozzák a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát. A fő rizikótényezők között a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, az egészségtelen étrend és a fizikai inaktivitás áll. A dohányfüst okozta ártalmak, az elhízás, illetve a fokozott alkoholfogyasztás sok más betegség, köztük a daganatos betegségek kialakulásában is szerepet játszanak. Mindezek tudatában egészségünk megőrzése és javítása érdekében különösen fontos az életmódváltás, melyhez csoportos mozgásprogramjainkkal és táplálkozási tanácsadással kívántunk hozzájárulni.
Szűréseink a kóros állapotok felismerésére irányultak, melyek során a résztvevőknek lehetőségük volt
• a vérnyomás,
• a testsúly,
• a testzsír,
• a haskörfogat és
• vércukor mérésére, és az ezekből adódó rizikótényezők feltárására.

Legfontosabb céljaink között szerepel a magas vérnyomásban szenvedők, a cukorbetegek, illetve a szív és érrendszeri betegségek szempontjából magas rizikócsoportba tartozó betegek kiszűrése, állapotfelmérése és irányítása. Küldetésünk volt továbbá a daganatos betegedések megelőzésének segítése, a lelki támogatásra szorulók pszichés vezetése is. A résztvevők minden szolgáltatásunkat térítésmentesen vehették igénybe.

A szűréseken túl a családdal érkezők számára gyermekprogramokat szerveztünk, illetve fellépők és különböző sportos vetélkedők színesítették az eseményt, melyekkel célunk a lakosság játékosan történő megmozgatása volt.
Következő lépésben az egészségtábor került megrendezésre Balatonkenesén 5 napon keresztül. A tábor helyéül azért a Balaton térségét választottuk, mert a hátrányos helyzetű gyermekek ritkán jutnak el az otthonuktól távolabb eső tájakra: ez nem csak kivételes élményeket biztosított a számukra, hanem a lelki fejlődésük szempontjából is sokat számított. A gyermekek megfigyelhették, és a szervezett programok segítségével meg is tapasztalhatták, hogy az ő számukra is van kitörési lehetőség, bennük is rejlik olyan tehetség, amely segítségével a társadalom értékes tagjaivá válhatnak, és nem utolsó sorban: hogy ők is megérdemlik a nyaralás lehetőségét.
A táborban lehetőségünk nyílt asztaliteniszre, tollasozásra, focizásra, és biciklitúra keretében ismerkedhettek meg a balatoni táj szépségeivel, értékeivel. Sokszor foglalkoztunk az egészséges táplálkozás témakörével, amikor ételkóstolót, ízfelismerést tartottunk – bekötött szemmel.
Tapasztalataink alapján a gyerekek szinte folyamatosan igénylik a nekik szóló programokat. A vízpart nyújtotta lehetőségeket – úszás, játék a vízben – jó idő esetén maximálisan ki tudtuk használni. Emellett kézműves jellegű foglalkozásokat is szerveztünk: szalvéta - gipszkép készítés; gyöngyfűzés; karkötő és nyaklánckészítés; agyagozás.
A diákok aktivitását az ún. „fabatka”, vagyis tábori pénz osztásával serkentettük. A fabatkákat egészséges és finom termékekre (pl. müzli szelet, joghurt, Jó reggelt! kekszre) lehetett beváltani.
A 3. és 4. ütemben biciklitúra 4 alkalommal, zumba foglalkozás 20 alkalommal, filmklub 4 alkalommal, vacsora csata 6 alkalommal, ping-pong bajnokság 3 alkalommal és a lakossági fórum 1 alkalommal kerül megrendezésre. A ping-pong bajnokságok alkalmával a győzteseknek tárgyjutalmat adtunk át.
Második egészségnapunkon is szép számban jelent meg a lakosság, melyet 2014. augusztus 20-án tartottunk. Közösségi főzés, ügyességi vetélkedők
A program zárásaként lakossági fórumot hívtunk össze abból a célból, hogy közösen értékeljük projektünk eredményességét.