Kunhegyesi Ferenc

Kunhegyesi Ferenc

Kunhegyesi Ferenc Péli Tamás iskolateremtő festészetének követője. Mesterétől, Szentandrássy Istvántól tanulta a rajzolás és a festés különböző technikáit.
Tudatosan vállalta fel a figurális ábrázolásmódot, képein legtöbbször portrékat jelenít meg. Régi korok keleti figurái tűnnek fel alkotásain.
Akárcsak mesterei – a reneszánszokhoz nyúl inspirációhoz.
Hatással volt rá Gaugen, Lotrec, Riviera festészete is és az indiai folklór.
Fáradhatatlan, céltudatos alkotó, hivatásának tekinti a festészetet.

Korábban főszerkesztőként dolgozott az Aroma Rádiónál és szerkesztő-riporterként a C-rádióban.
Sokoldalúságának bizonyítéka számos dokumentum és oktató film. Az Ének a cigánylétről című kisfilm a Közép-európai Kisebbségi Filmfesztiválon különdíjat nyert.

2009-ben a bódvalenkei freskó faluban elkészít két monumentális (2x40 négyzetméteres) alkotást. A Tanítót és a Bódvalenke balladája című képeket jelenleg eddigi fő alkotásainak tekinti.

Kiskőrösön él és alkot. Jelenleg művészetterápiákat tart hátrányos helyzetű gyermekek számára az ország különböző oktatási intézményeiben.

2011-ben alapító tagja a „Kőrös Körül” Képzőművészeti Egyesületnek.

Alkotásai eljutottak hirosimai, new yorki, győri, debreceni, pécsi gyűjtőkhöz.
Rendszeres önálló kiállító az ország különböző területein.

Elismerések:
2000 Kiskőrös Kultúrájáért
2005 OCÖ Képzőművészetéért
2009 Közép-Európai Kisebbségi Filmfesztivál
 
Mentori vélemény
(Kunhegyesi Ferenc)

4 évvel ezelőtt amikor bekerültem a projektbe, azt gondoltam, ismét kezdetét  veszi egy gyors lefutású roma integrációs program.
A tapasztalatok azt igazolták, hogy itt igenis lehet hosszú távon gondolkodni, tervezni. Ami legfontosabb számomra, hogy éveken keresztül nyomon tudom követni és segíteni egy-egy roma gyerek életét.
Azt gondolom, hogy az eltelt idő bőven elegendő ahhoz, hogy élményeimből merítve az ötödik évet még jobban átgondolva, még hatékonyabbá tegyük.
Nagyszerű érzés, hogy olyan roma szakemberekkel dolgozhatom együtt, akik kimagasló szinten tudják átadni tudásukat. Büszkén mondhatom, hogy roma kortárs művészekkel dolgozom.
Az adott szó, a romák életében szent volt. Sohasem valamiféle kényszer törvény, hanem valami általános morál, ami a személyben születésétől folyamatosan csiszolódott a közösségben. Ez határozta meg az emberek  közötti valódi viszonyt. Ezt az életérzést természetesen nem sajátíthatom ki a romák számára, ez a fajta etika minden természethez közelálló népben megvolt. A gyerekekhez való viszonyom gyémántköve ez a fajta szemlélet. Hiszek abban, ha egy tanítványommal beszélgetek, örökre nyomot kell, hogy hagyjon benne. Ha lelkiekben vagy szellemileg „megéhezik”, táplálékra lel. Akkor ott! Az „akkor, ott”-ban van a roma mentorság lényege.
Lehet, hogy nem holnap vagy egy év múlva lesz látható eredménye, hanem sokkal később, akár felnőttkorban munkahelyén kollegáival, akár gyermekeivel való viszonyában…
Kívánom, hogy a projekt  még sokáig legyen sikeres és hatékony!

Kiskőrös, 2012. január 12.

Helyszín

Kiskőrös
Magyarország
46° 37' 13.3896" N, 19° 17' 1.7772" E
Bhim Rao Egyesület © 2002-2010 | Minden jog fenntartva. Drupal theme by Kiwi Themes.
randomness