Roma Mentor Program - 2008-2009

A Roma Mentori Projektet első körben a Nyílt Társadalmi Intézet (OSI) szervezte, majd ez évtől a lehetőséget a Borsod megyei BHIM RAO Egyesület kapta meg.

A BHIM RAO Egyesület a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) Roma Kulturális Programjának támogatásával a roma identitás művészeten és kultúrán keresztül történő feltárását és kutatását tűzte ki célul. A Roma Kulturális Program a romák kultúrájának befogadását és elismertetését hangsúlyozza, mindezzel a többség romákkal szembeni attitűdjén kíván változtatni. Ennek jegyében a Roma Mentor Projekt magyarországi folytatása mellett idén négy más, jelentős roma kisebbséggel bíró kelet-európai országban is bevezetésre kerül (Bulgária, Románia, Szlovákia, Macedónia). A Roma Mentor Projekt 2008. szeptemberében indult és a tanév végéig tart. A programot az egyesület tagjai, Glonczi Nikoletta és Káló Norbert vezetik.

A Roma Mentor Projekt fő célja, hogy a roma kultúra szakértőit iskolai csoportokkal, osztályokkal, vagy közösségek gyerekcsapataival kapcsolja össze, hogy növeljék a gyerekek roma kultúráról való tudását, ezzel tudatosabbak és magabiztosabbak legyenek, valamint büszke, tanult és tehetséges roma példaképekkel találkozzanak, és töltsék el hasznosan szabadidejüket. Az OSI Budapest, Roma Kulturális Program, valamint a BHIM RAO Egyesület kialakított egy roma önkéntesekből álló csapatot - a korábbi évek Roma Mentor Projektje kapcsán lett szervezve - akik szívesen vállalkoznak a mentori feladatokra, és szívesen áldoznak havonta 4-6 órát szabadidejükből arra, hogy gyerekcsoportok részére délutáni foglalkozásokat szervezzenek és vezessenek le. A mentor-önkéntesek pedagógiai képzéséről egy professzionális tréning szervezet gondoskodik. A foglalkozásokra a mentorok kész ötletcsomagot kapnak, de a végleges munkatervet a mentorok és a jelentkező intézmények közösen alakítják ki.

A nyertes intézményeknek vállalniuk kell, hogy a gyerekek részt vegyenek a szabadidős foglalkozáson. Az intézményeknek a következőket kell biztosítaniuk: a foglalkozás helyszínét (egy klub, vagy közösségi terem az intézményben), egy fő intézményi munkatárs, aki a mentorokkal együtt részt vesz a mentor-képzésen, valamint a szabadidős foglalkozásokon. Az intézmény részéről az iskolában a Roma Mentor Projektben részt vevő és azt koordináló tanár a program során egy 2 napos tréningen vesz részt, mely térítésmentes. Az intézményi munkatárs és a mentor közösen kidolgozzák az éves munkatervet a megadott sablon alapján.

A program keretén belül a roma fialtok és tanulók olyan folyamattal ismerkedhetnek meg, ami ma nagyon fontos a roma gyerekek motivációja szempontjából. A tanulók szszámára a roma kultúra megismerése és a mintakövetés, illetve a motiváltságuk fokozása a kiemelt prioritás. Önmagába véve sikernek akkor lesz mondható, ha a programban részt vevő tanulók megismerik azokat a roma értékeket, amit a mentoruk segítségével képviselni tudnak, elsajátítják, megismerik azt.

A Roma Mentor Programot 2008. júniusban pályázati úton hirdettük meg különböző médiákon keresztül. A beérkezett 67 pályázatból 10 pályázó szervezetet tudtunk támogatni, mivel támogatási keretünk ennyire volt elegendő. A projekt időtartama egy teljes tanév, a költség összesen 225 ezer forint, amiből a mentor foglalkozások költségeit, mint például: kirándulás, kézműves foglalkozás, műhelymunka, táncos és zenés rendezvények, beszélgetések, meghívott előadókkal tervezett programok, versenyek és kísérleti programok, valamint a foglalkozások alatti étkezést lehet biztosítani. Az iskola, vagy közösségi intézmény által kijelölt munkatárs (projektvezető) honoráriumát fedezi.

A nyertes intézmények

Óvoda és Általános Iskola Integrációs Bázisintézmény; Salgótarjáni Központi Általános Iskola és Diákotthon; Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Óvodája, Általános Iskolája, Előkészítő Szakiskolája Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Nevelési Tanácsadója; Dr. Mészáros Kálmán Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda; Molnár Gábor Általános Iskola Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény; Sólyom Telep Közhasznú Egyesület; Faág Baráti Kör Egyesület; Ormosbánya - Rudolftelep Általános Iskola Közoktatási - Napköziotthonos Óvodai Intézményfenntartó Társulás keretében működő Körzeti Általános Iskola és Óvoda; Wesley János Óvoda Általános Iskola és Szakiskola; Kalyi Jag Roma Művészeti Inter-Európai Integrációs Foglalkoztatási és Oktatásfejlesztő Közhasznú Egyesület.

A mentorok

Radics Sándor pedagógus, közoktatási szakértő; Kállai Henrik rajz-, művelődésszervező, képzőművész ; Kunhegyesi Ferenc képzőművész; Menyhért Ildikó pedagógus, közoktatási szakértő, Kissné Oláh Anita szociálpedagógus, Váradi Krisztina szociális munkás; Ignácz Mária művelődésszervező, romológus;Tóth László tanító, Báder Csaba szociálpolitikus, Makula György rendőrtiszt.
 

CsatolmányMéret
rmp-report_2008_2009.doc241.5 kB
Bhim Rao Egyesület © 2002-2010 | Minden jog fenntartva. Drupal theme by Kiwi Themes.