Mi a tanoda?

A tanoda egy olyan hely, ahol a hátrányos helyzetű fiatalok védett környezetben, játszva szerezhetnek ismereteket

tanodáink küldetése

A tanoda azért jött létre, hogy segítse azokat a diákokat, akik számára önmagában sem a család, sem az iskola nem tud megfelelő feltételeket biztosítani a sikeres iskolai előrehaladáshoz, a továbbtanuláshoz.

A tanoda olyan szolgáltatásokat biztosít, amelyeket a hátrányos helyzetű tanulók egy kistelepülésen nagyon nehezen vagy egyáltalán nem kapnak meg.

Ezek a szolgáltatások egy középosztálybeli családban felnevelkedett gyermek számára alapként biztosítottak, de az Egyesület látókörében lévő tanulók részére a tanoda program nélkül elérhetetlenek lennének.

Tanodáinkban olyan pedagógiai módszerek kerültek bevezetésre, amelyek elősegítik a családias légkör kialakítását a foglalkozásokon és növelik a diákok önbizalmát. A tanodán kívüli programok (pl. mozi-, színház-, cirkuszlátogatás), táborok és kirándulások révén a tanoda abban is segít, hogy a tanulók minél többet lássanak a világból. A tanoda a tanórán kívüli hagyományos foglalkozásokon felül olyan alkalmakat is teremt, ahol a tanulók a tanáraikkal, családtagjaikkal együtt ülik meg az ünnepeket és ápolják a hagyományokat.

Az iskola mellett a tanoda nyújt lehetőséget a társadalmi felzárkóztatásra, a szabadidő hasznos eltöltésére.

Hálózatunk fejlődése

2006 óta valósítunk meg tanoda programokat Borsod megyei településeken. Ekkor nyertük meg a szendrőládi tanoda „Ládikó- Kezedben a KULCS” pályázatát, mely 50 hátrányos helyzetű felső tagozatos általános iskolásnak kínált lehetőséget a tanodai részvételre. Mára már a 2006-ban a szendrőládi tanodában tanulók többsége az elsődleges munkaerőpiacon tud elhelyezkedni.

A szendrőládi tanoda példájára építve 2010-ben sikerült létrehoznunk a Kincses Sziget – Térségi Tanoda Hálózatot.

A térségi tanoda hálózat öt település (Bódvaszilas, Edelény, Perkupa, Szendrő, Szendrőlád) bevonásával indult el, azzal a céllal, hogy 240 hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, az általános iskola felső tagozatán vagy a középiskolában tanuló gyermek tanórán kívüli oktatását, iskolai hátrányainak leküzdését biztosítsa.

A

Az iskola mellett a tanodai LÉT NYÚJT kitörési pontot a hátrányos helyzetű életből.

A tanoda olyan élményeket nyújt, amelyek diákjaink jobb sorban élő iskolatársai számára természetesek.

B

A térségi tanoda hálózat sikerei széleskörű beágyazódását tették lehetővé az Edelényi Kistérségben.

Így a „Komplex program megvalósítása a gyermekszegénység ellen az Edelényi Kistérségben” című projektben már az Edelényi Többcélú Kistérségi Társulással együttműködve nyújtottunk tanodai szolgáltatást Szendrőládon.

A 2014-2020-as programozási időszakban további lehetőséget kaptunk arra, hogy tanoda programunk költségeit fedezni tudjuk. Az uniós finanszírozásnak köszönhetően Edelényben, Perkupán, Szendrőládon folytattuk tovább a tanodai munkát, Zádorfalván és Felsőnyárádon pedig új helyszínként indulhattunk el.

Új tanodáinkkal tovább tudtuk népszerűsíteni a tanórán kívüli oktatási, szabadidős és kulturális programokat.

A tanoda program hatékony eredményének köszönhetően 2019 januárjától a tanodák állami normatívában részesülhetnek, melynek segítségével jelenleg hat borsodi településen működtetünk tanodát.

Tanodáink jelenleg közel 150 tanuló előrehaladását segítik játékos foglalkozásokkal, családias közegben.