Perkupai kincses sziget tanoda

Perkupai Kincses Sziget Tanodánk 20, hátrányos helyzetű 1-8. osztályos tanuló tanórán kívüli foglalkoztatását segíti. A tanoda a Bódvaszilasi Általános Iskolából, a szendrői Apáczai Csere János Általános Iskolából és a szögligeti Ménes-völgyi Tudásvető Alapítványi Általános Iskolából fogadja a tanulókat, heti 5 alkalommal. A tanodában 4 pedagógus vezeti a foglalkozásokat.

A tanodai foglalkozások a fejlesztő játékokra is építenek. A pedagógusok labdát, bábokat, memóriakártyákat és társasjátékokat használnak a felzárkóztatáshoz, készségfejlesztéshez. A tanoda a személyiségfejlesztést, az identitás erősítését is fontosnak tartja. Ennek szép példája, hogy a Khamaro Cigány Táncegyüttes előadása után a gyerekek kötetlenül beszélgethettek az együttes tagjaival, akik szerepmodellként is szolgálhatnak számukra.

FOlyamatosan erősítjük a gyerekek identitását, hiszen gyökerek nélkül nehéz boldogulni az életben.

A tanoda azt is fontosnak tartja, hogy a gyerekek megtanuljanak kulturáltan szórakozni. A sportvetélkedők, kézműves foglalkozások, közös túrázások, tánc- és filmdélutánok ezt is segítik. A vetélkedők azt is célozzák, hogy szociális kompetenciáik mellett a gyerekek versenyszelleme is fejlődjön. Emellett fontosak a családi napok, amelyek lehetőséget adnak a szülőkkel való beszélgetésre is.