szendrői kincses sziget tanoda

Szendrői Kincses Sziget Tanodánk néhány év szünet után, 2019-ben kezdte meg újra a működését. A tanodában a pedagógusi munkát négyen látják el. A 25 tanodás gyermek közül mindannyian roma származásúak, s többségük nagyon szegény családban él.

A tanodai foglalkozások minden esetben a gyermek egyéni igényeihez igazodnak, és az interaktív feladatokon kívül a másnapi iskolai feladatokra is felkészítenek. A tanoda hetente szervez kreativitást fejlesztő foglalkozásokat: kőfestést, termésgyűjtés és felhasználást, dekorálást. A helyes életpálya megtalálását szerepmodellek segítik, melynek keretében a tanoda vendége volt már polgármester, rendőr, ápoló és zenész, de a gyerekek bepillanthattak egészségügyi és oktatási intézmények dolgozóinak a munkájába is.

Kapcsolatunkat teljes bizalom jellemzi minden tanodás gyerekkel és szüleikkel.

Mivel a csellengés, a szabadidő céltalan eltöltése az egyik nagy veszélyforrás a gyermekek életében, ennek megelőzésére a tanoda olyan programokat szervez, amelyek a szabadidő hasznos eltöltésén túl a szociális kompetenciákra is hatással vannak. Ilyen volt például az edelényi ifiválogatottal játszott focimeccs, vagy az egykori, mára már felnőtt tanodás diákokkal együtt tartott zenés délután.