A Bhim Rao Egyesület közösségi oldalakon :

Ön is segítene adója 1%-nak felajánlásával ?

Ön is segítene adója 1%-nak felajánlásával?

Töltse le most a rendelkező nyilatkozatot !

Bankszámla számunk: 10300002-25506833-00003285

Adószámunk: 18442142-1-05

Az egyszázalék gyűjtése/fogadása

 

2011-ben a törvény értelmében 1%-ot felajánlani annak a civilszervezetnek lehet, mely legalább 2 éves (azaz 2009. január 01. előtt alakult meg hivatalosan). Kiemelkedően közhasznú szervezet esetében legalább 1 éves működés szükséges (azaz 2010. január 01. előtt jegyezték be).

A civilszervezeteknek NEM szükséges előre bejelnteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (volt Apeh) felé, hogy 1% gyűjtésére jogosultak!

 

A rendelkezés

A civilszervezetek és a törvényben nevesített intézmények javára a 11 jegyű adószámmal, az egyházak, vagy a Kiemelt Költségvetési Előirányzat javára 4 jegyű technikai számmal lehet rendelkezni.

 

A civilszervezetek számára az adófizetők az adócsomag részét képező nyilatkozaton, vagy egy külön papírlapon rendelkezhetnek, de semmi akadálya nincsen annak, hogy a civilszervezet előre kitöltött nyilatkozatot, nyomtatványt adjon potenciális támogatójának.

A rendelkező nyilatkoztaok beadási határideje:

február 25. -  egyéni vállalkozók
május 20.  - önadózók


Aki a munkáltatójának adja le a nyilatkozatát, annak a munkáltató által kijelölt időpontig kell odaadnia a nyilatkozatot, de idén is igaz, hogy ha valaki ezt elfelejti, vagy kicsúszik valamelyik határidőből, akkor május 20-ig bárki elküldheti egy külön borítékban is a nyilatkozatot. A nyilatkozat letöltehtő INNEN.

 

Jogosultság az 1%-ra

Amennyiben egy civilszervezet számára 1%-os felajánlás érkezik, a NAV arról tájékoztatást küld a szervezet számára, és felszólítja, hogy nyilatkozzon arról a NAV honlapjáról letölthető adatlapon, hogy az 1% kiutalására jogosult.

 

Az 1% felhasználása

Amennyiben az adófizető fölajánlotta 1%-át, és az NAV-tól nem kapott olyan értesítést, hogy valamilyen okból nem tudták érvényesíteni felajánlását, akkor 1%-a eljutott a célszervezethez. A civilszervezetek a kapott 1%-ot alapvetően cél szerinti tevékenységükre, de az összeg 30%-át működési költéseikre is fordíthatják. A kapott 1%-ot egy bizonyos ideig (max. 3 év) tartalékolhatja is a szervezet. 2009-től a civilszervezeteknek már nem sajtóközleményben, hanem egy, a NAV oldaláról letölthető adatlapon kell nyilatkozniuk arról, hogy mire használták fel az 1%-ot. 

 

Ha további információk érdeklik az 1%-ról, vagy esetleg nem talált meg minden szükséges információt oldalainkon, akkor tekintse meg a NAV e témában szerkesztett kiadványait is!

(Forrás: www.nonprofit.hu ,  www.apeh.hu)

CsatolmányMéret
Rendelkező nyilatkozat31.5 kB