Mi a BOCS?

Bódva-völgy - cserehát mentorprogram, amely segíti a fiatalokat konkrét szakmai céljaik elérésében

a projektről

/Lezárult: 2015 márciusa/

A BOCS (Bódva-völgy - Cserehát) Mentorprogram 2014 áprilisa és 2015 márciusa között futott (projekt azonosító: SMCS-2013-0931-S), azzal a céllal, hogy szakmailag segítse az edelényi térségben élő vagy innen származó, 14-35 év közötti tehetséges és ambiciózus fiatalokat.

A mentorok szintén a térséghez kötődő, a vállalkozás, kultúra, sport, tudományok vagy legkülönbözőbb hivatások területén sikeres személyek voltak, akik így is szerették volna segíteni szülőföldjük fejlődését.

A programban mintegy 100 olyan mentor vett részt, akik kiemelkedő szakmai sikereket értek el. Volt köztük egyetemi tanár, rektor, irodalomtörténész, orvos, politikus, neves építész, történész, ügyész, operaénekes, tévériporter, nagyvállalkozó, humorista, népzenész, képzőművész, fotóművész és sok más kiváló szakember.

A 40-50 mentorált között többek között ifjú kutatók, történészek, vállalkozók, orvostanhallgatók, sportolók, művészpalánták, közgazdászok, jogászok és gazdálkodók voltak.

a projekt háttere

A Bódva-völgye és a Cserehát vidéke az ország egyik leghátrányosabb helyzetű térsége, az ország más vidékeihez képest sokkal jobban sújtja a munkanélküliség, az előregedés és az elvándorlás. A mentorprogram résztvevői ugyanakkor úgy gondolták és gondolják, hogy az egyre bővülő lehetőségeket - az Európai Uniós források bővülését és az információs technológia bővülését - megragadva egy élhető, prosperáló vidék teremthető ezen a tájon.